Clubb Frifolk

Folkmusik på E Street

 • Wednesday 20 Mar 2019 | 19:30

  Club Frifolk presenterar: Duo Disparat

  Duo Disparat är en relativt ny konstellation där legendaren och bordunmusikern Anders Norudde, känd från grupper som Hedningarna och Blå Bergens Borduner, gör gemensam sak med Hälsingespelmannen Johanna Karlsson, som också spelar med trion Limbohofvet.

  Den som är bekant med Noruddes musik sedan tidigare vet att hans musik ofta är egensinnig och kärv, men med en gnistrande glimt i ögat.

  view details

 • Monday 25 Mar 2019 | 19:30

  GURLS

   

  GURLS

  Feministiskt, humoristiskt, uppkäftigt, innerligt, ”kult” (på norska med långt u) – ibland på på engelska, ibland på norska.

  Sångerskan Rohey, saxofonisten Hanna Paulsberg, basisten Ellen Andrea Wang, tre unga musiker som till vardags frontar var sitt eget band, ingår i den nya trion GURLS, baserad i Oslo.

  Det är bra gjort att stoppa in så mycket obestridlig och dagsaktuell jazztalang in i en trio, men det är alltså detta som GURLS är.
  Eller stryk talang, dessa meriterade musiker är långt förbi det stadiet.
  Detta är tre av Norges mest eftertraktade musiker:
  Ellen Andrea Wang på kontrabas är känd från sin egen trio, från Pixel och för sina år med Manu Katché och Marilyn Mazur. Saxofonisten Hanna Paulsberg som startade trion och skriver texterna ger också ut plattor med Hanna Paulsberg Concept , har varit med i Trondheim Jazz Orchestra och även spelat med Bobo Stenson, Bugge Wesseltoft och Chick Corea (!) Sångerskan Rohey Taalah håller på att göra stor succé, inte minst internationellt, med soulbandet Rohey.
  Debutplattan ”Run Boy Run” som släpptes 16 februari -18 (label: Grappa) har redan höjts till skyarna av norska media, och vi väntar oss en liknande respons i Sverige.

 • Thursday 28 Mar 2019 | 20:00

  Erika Baier And The Business

   

  PLEASE WELCOME:

  ERIKA BAIER!!

  Erika Baier älskar blues.

  Inte som en kalenderbitande fangirl, utan som en artist som verkar i en levande och i allra högsta grad livskraftig tradition.
  Allt hänger ihop, kraften kommer från rötterna och riktas mot framtiden.
  The blues is my business, and business is good, säger Erika

  Det är inga dunungar som lirar i bandet bakom Erika.

  Dom här boysen har varit med några varv runt kvarteret, var och en med en lång karriär i ”bluesbranschen” bakom sig.
  These boys mean business:
  Bonne Löfman, – gitarrArman Sikiric – munspel, Patrik Norrman,– bas och Michael Johansson – trummor.

 • Monday 01 Apr 2019 | 19:30

  Jansson / Helén / Eklöf

  Lars Jansson, Tobias Helén och Martin Eklöf

   

  Pianisten, kompositören och arrangören Lars Jansson föddes i Örebro 1951. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg inledde han sin jazzkarriär, som bland annat innebar att han i slutet av 70-talet startade en trio med basisten Anders Jormin och trumslagaren Anders Kjellberg. Det var också med de två han gjorde de första skivinspelningarna, debuten var  LPn ”Sadhana” (Caprice)
  Lars Jansson har sedan dess även medverkat i många andra sammanhang, som med Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel, Bohuslän Big Band för att bara nämna några exempel.
  Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor i danska Aarhus. Han fick också 2001 en dansk Grammy för trioalbumet ”Hope”.
  Lars Jansson har turnérat över hela världen, men störst internationell uppskattning har han fått i Japan där även givit ut flera skivor,

  Basisten Tobias Helén hemmahörande i High Coast Jazz Orchestra recenserades av Hans Erik Bergman (ST) vid senaste besök på Jazzklubben med ”Utöver sina linjärt stadiga och välklingande basgångar bjöd han på en rad fantastiska solon. Stråksolon var ena riktiga höjdare. Samspelet med trumslagaren Martin Eklöf, också hemmahörande i HCJO var av hög klass. Perfekt personkemi.

  Martin Eklöfs effektfulla trumspel knöt fint ihop den rytmiska säcken. Han spelar sparsmakat och sätter markeringar och inprickningar med perfekt precision. Är en lyssnande ”time-keeper” som på bästa Paul Motian manér sätter markeringar och inprickningar med rytmisk skärpa och finess. I hans rörliga solon får vi ta del av hans tekniska briljans”

  Lars Jansson piano 

  Tobias Helén bas

  Martin Eklöf trummor

 • Monday 08 Apr 2019 | 19:30

  Elisabeth Melander JazzAppear

  Elisabeth Melander är en av Sveriges främsta jazzröster och hennes själfullhet, varma uttryck och känsla tillsammans med en unik improvisationskonst är det som präglar gruppen JazzAppear.

  Gruppen som leds av Elisabet levererar ”nytänk” i sofistikerade och spännande arrangemang.
  Egna kompositioner varvade med mer kända låtar och en hel del ur The American Songbook.

  Elisabeth Melander har en lång karriär bakom sig – turnéer, festivaler, inspelningar och medverkan i många radio- och TV- program både i Sverige och utomlands. Född i Boden men sedan 1985 verksam som lärare/pedagog vid Musikhögskolan i Malmö där hon tidigt etablerade den första utbildningen inom jazz-och rocksång i Sverige.

  Håkan Rydin har en imponerande meritlista och spelat med storheter som Thad Jones, Pepper Adams, David Liebman, Red Mitchell, Etta Cameron, Arne Domnérus m fl. Kanske mest känd som ledare för den den legendariska gruppen Nexus.

  Göran Schelin är en efterfrågad basist, kompositör och bandledare. 30 år som musiker med turnéer både i Sverige och utomlands. Vann priset ”Jazz i Sverige” 1985 med gruppen Wail. Göran är jazzpedagog och även medlem i Beijbom Orchestra Six.

  Lars Beijbom är en gedigen arrangör, kompositör, producent och trumslagare. Efter studier på Berklee tillbaka till Stockholm för ett samarbete med bland andra Red Mitchell. Har senare arbetet med Dionne Warwick och Dee Dee Bridgewater sam ledare för Erling Kroner Big Band.

  Anders Bergcrantz är en av landets främsta trumpetare med hela världen som arena, såväl som gästsolist som med egna grupper. Har givit ut sju egna album och förärats en mängd utmärkelser, bl a Orkesterjournalens ”Gyllene Skiva” 2007 samt SR’s ”Jazzkatten” för bästa svenska jazzmusiker.

  Inge Petersson Lindbäck är mest känd som musiker och flitigt lanserad solist i Tolvan Big Band där han varit med sedan 1987. Karakteristiskt för honom är hans rytmik, kreativitet sam melodik – en lysande saxofonist på Sveriges jazzhimmel.

  Lineup:
  Elisabeth Melander – sång
  Anders Bergcrantz – trumpet/horn
  Inge Petersson Lindbäck – saxofon
  Håkan Rydin – piano
  Göran Schelin – bas
  Lars Beijbom – trummor

 • Thursday 25 Apr 2019 | 20:00

  B.B & The Blues Shacks

  Efterlängtat återbesök på Torsdagsbluesen

  B.B & The Blues Shacks

  Det är Chicago blues och munspel så att man bitvis nästan blir lite snurrig.

  De hyllar 40 och 50-tals-blues för allt vad tygen håller, och de enda som håller igång mer än vad publiken gör är bandet själva!
  Veteranerna från Tyskland har gjort över 3000 konserter sedan starten, och de är beredda att göra minst lika många till!

  Lineup: Michael Arlt gesang/harpAndreas Arlt gitarre/gesang, Henning Hauerken kontrabass/E-Bass, 

  Fabian Fritz piano/organ/gesang, Andre Werkmeister schlagzeug/gesang

 • Monday 06 May 2019 | 19:30

  LUST – Länsungdomsstorbandet

  Pressbild: Lia Jacobi

  LUST har existerat i drygt tio år och under den tiden har mellan 150-200 ungdomar passerat genom bandet. Bandet har i hård konkurrens blivit Svenska ungdomsmästare i storband tre gånger, 2005 , 2012 och 2016.

  Detta har skett vid den årliga festivalen Blue House Youth Jazz Festival som anordnas i Stockholm av Konserthuset och Svensk Jazz. Ungdomsband från hela Sverige deltar.

  Medlemmar till LUST hämtas från länets alla musik- och kulturskolor i nära samarbete med dess pedagoger. Flera av dessa pedagoger ingår i High Coast Jazz Orchestra som är ett samarbete mellan Musik Västernorrland och länets musik- och kulturskolors pedagoger och duktiga amatörmusiker i länet.

  Fredrik Norén är repetitör, musikalisk ledare och producent för LUST och High Coast Jazz Orchestra.

  Att jobba med LUST är både roligt och lustfyllt och är ett viktigt inslag i ett fungerande musikliv i länet säger Fredrik.
  2012 åkte delar av LUST till Sydafrika för att delta i en stor ungdomsjazzfestival och för att spela ihop med ungdomar från Sydafrika. De besökte Grahamstown och Kapstaden. Detta utbyte skedde i samarbete med Svensk Jazz och föreningen Stockholm Jazz Orchestra. Planer finns på att upprepa denna resa inom ett par år.